A Travellerspoint blog

Deel 4 - Rotorua

met z'n viertjes

-- Zondag 19 juli --

Na ongeveer anderhalf uur rijden van Waihi Beach, een tocht door een groen heuvellandschap, afgewisseld met subtropische bosjes vol prachtige palmvarens, komen we aan bij Rotorua. Zoals elk dorpje/stadje tot nu toe doet het ons Amerikaans aan, met laagbouw, lange winkelstraten waarin de bekende fast food ketens elke keer hun kop opsteken. Ook de auto's zijn of grote 4x4's of sport sedans (wat ik wel kan waarderen)
Als we Rotorua in rijden ruiken we het al in de auto : Rotte eieren ! Deze plaats kent veel thermale wateren en daar komt nogal een zwavellucht vanaf.
We komen aan bij het huis wat we telefonisch gereserveerd hebben (voor een zacht prijsje).
We maken kennis met Max en Elaine, een ouder echtpaar die het huis moeten verhuren om de hyptoheek te kunnen betalen... Een beetje apart natuurlijk want we hebben nu het idee dat we ze uit hun eigen huis verjagen, en je kunt ook zien dat ze hier zelf wonen als het niet verhuurd is. Maar goed, het is een flink groot huis met 3 slaapkamers, twee badkamers en een grote woonkamer en keuken. Het hele huis is waarschijnlijk al 40 jaar hetzelfde, want het ziet er uit alsof de tijd heeft stilgestaan. Het ruikt ook echt naar een oud huis, en Marieke en ik hebben allebei het gevoel alsof we weer klein zijn en bij opa en oma gaan logeren.
20150720_094516.jpg20150720_094530.jpg

We doen boodschappen bij een enorme Countdown, de lokale supermarktketen en gaan eten bij Wendy's, omdat ik dat heel lekker(vies) vind...
Daarna doet Marieke nog een wandelingetje met de kinderen terwijl ik op de bank een dutje doe.
We gaan vroeg naar bed

-- Maandag 20 juli --
We hebben weer een beetje lang uitgeslapen, ik ben elke keer vroeger wakker dan de kinderen, wat vrij uniek is. Na een ontbijtje besluiten we om naar de filmset van de "Lord of the rings" en "The Hobbit" te gaan. Het is een mooie rit van ruim een uur naar Matamata waarin we weer veel koeien en schapen zien, glooiende heuvels en riviertjes die zich rustig naar de zee banen. Eenmaal aangekomen is Hobbiton een behoorlijk touristisch gebeuren, waar je voor veel geld met een bus naar "The Shire" wordt gebracht, alwaar je via een verplichte guided tour in een rap tempo langs de Hobbithuisjes wordt geleidt met een groep andere toeristen. Omdat Marieke en ik toch wel fan zijn van de films laten we ons hierdoor niet uit het veld slaan, en ook de kinderen genieten toch wel van de mooi gemaakte huisjes, die echte movie props zijn, dus nep. Je kunt er niet in en zelf het huisje van Bilbo heeft alleen een klein gangetje zodat ze de binnenkomst goed konden filmen. Er staat zelfs een nep boom boven het huis, maar het is allemaal zo knap gemaakt dat dit bijna niet te zien is. De gids verteld leuke grapjes en weetjes over de film en over de set. Het weer is afwisselend stralend en regenachtig, dit wisselt elkaar voordurend af.
20150720_133101.jpg20150720_134819.jpg20150720_135441.jpg20150720_135631.jpg20150720_140517.jpg20150720_135631.jpg
one ring to rule them all, or at least one of 'em... :-)
20150720_131504.jpg
De tocht eindigd bij de Dragon Inn, ook uit de film. Daar krijgen we een biertje en kopen we wat koeken en een beef pie. De sfeer binnen is geweldig, de ultieme bruine kroeg. Echter moeten we hier ook weer weg na 25 minuten voor de volgende buslading toeristen.
20150720_140839.jpg

Op de terugweg naar Rotorua stoppen we bij Ogo. Hier kun je jezelf in een grote bal van een heuvel af laten rollen.
In die bal zit een kleinere bal,daar zit je in met veel warm water. Het lijkt dus eigenlijk alsof je op een gigantische glijbaan glijdt.
Mickey durft niet, maar we weten hem toch over te halen om samen met mij in die grote bal te kruipen. Het is koud buiten dus in onze zwemkleertjes is het even afzien. Eenmaal in de bal vinden we het allebei spannend maar ook heel gaaf, en we zoefen de berg af.
Het is allemaal voorbij voor we er erg in hebben, maar we hebben filmpjes gemaakt. Achteraf stond Mickey lekker te stuiteren.
We mochten nog even opwarmen in de hottub, waarna we ons weer omkleden. Het geld gaat hard zo, maar we hebben wel lol in ieder geval
We gaan naar het huis en eten een zelfgemaakte maaltijd en doen nog wat spelletjes. Het was weer een enerverende dag.

-- dinsdag 21 juli --
's ochtends zijn we op tijd opgestaan om een show bij te wonen bij het Agrodome. Een boerderij waar je allerlei vee kunt bewonderen en ook aaien en voeren. Daar aangekomen zien we ook weer enkele bussen vol toeristen. Eerst mogen de kinderen wat lammetjes en geitjes aaien, daarna begint de grote schapenshow. 13 verschillende schapenrassen worden op een huomristische manier getoond, met alle bijzondere eigenschappen van de wol of het vlees. Erg grappig allemaal. Daarna worden er verschillende herdershonden opgevoerd die op verschillende manieren de kudde hoeden. De grootste doet dit met blaffen en kan wel 1000 schapen in zijn eentje bij elkaar houden. Wat een kabaal ! Er is ook een soort hond die doet het met staren en die houdt op het podium een groepje eenden bij elkaar, erg leuk.
large_20150721_104429.jpglarge_20150721_111849.jpg

Na de show gaan we met een soort huifkar achter een trekker het boerenerf op, en zien verschillende runder rassen, Herten, Schapen, Alpaca's en varkens. We zien ook hoe diverse gewassen worden geteeld zoals olijven en kiwi's. Wel fris buiten maar we hebben allemaal thermo-ondergoed aan. Daarna hebben we nog een schapenknuffel gekocht voor de kinderen in de wol-winkel en een paar t-shirts voor onszelf.
large_20150721_122850.jpglarge_20150721_123753.jpg

Na het Agromdome gaan we naar de Skyline, een Kabinelift naar boven alwaar je een prachtig uitzicht hebt over lake Rotorua en de omgeving. Daar hebben we eerst rustig gelunched.
Daarna doen we een aantal "Luge rides", op een soort skelter naar beneden op basis van zwaartekracht, Joelle eerst bij mij en de volgende ronde bij Marieke. Daarna met een stoeltjeslift weer omhoog. Joelle wilde steeds harder. Je kon ook best hard want het was 2 kilometer lang en als je niet remde ging je steeds sneller. De kinderen vonden dit helemaal geweldig. Je kon er ook spectaculaire afdalingen doen via een kabelbaan maar dat hebben we overgeslagen omdat we de kinderen bij ons hadden.
large_LUSRCF0D35..19_83732102.jpglarge_LUSR1481F5..49_62113218.jpglarge_20150721_144528.jpg

Toen we weer beneden waren zijn we naar Rotorua centrum gereden, daar hebben we in de Irish pub een klein drankje gedaan.
20150721_163435.jpg

We hadden daarna geen zin meer om te koken dus hebben we in het dorpje takeaway Indiaas gehaald, heerlijke curries waar de kinderen ook van gesmuld hebben. Om af te sluiten hebben we met z'n allen een film gekeken die ik had meegenomen, verschrikkelijke ikke :-)

-- Woensdag 22 juli --

Vandaag zijn we naar de thermal springs geweest. Vroeg opgestaan, want de geiser spuit precies om 10.15. Na een mooie autorit, waarbij het soms best glad was (ijzel) kwamen we aan bij Wai-o-Tapu.
Eerst reden we naar de Lady Knox Geiser, waar we een tijdje moesten wachten. Toen kwam er een gids en die vertelde een leuk verhaal dat gevangenen hun kleren kwamen wassen bij deze geiser, en er achter kwamen dat als ze zeep in de geiser gooiden deze begon te spuiten. Daarna gooide de gids er ook een pak zeep in en de geiser begon inderdaad te borrelen en te spuiten na een paar minuten.
20150722_103242.jpg20150722_103401_001.jpg

Daarna hebben we een prachtige wandeling gemaakt door het thermale wonderland. Heel surrealistich, af en toe leek het bijna een maanlandschap. Water in allerlei prachtige kleuren, stomende bosjes en watervallen. Sommige bronnen waren 100 graden, een slimme toerist had er zijn eitje in gegooid :-). Het was best een flinke wandeling, maar Joelle hield zich goed. Ze had wel een beetje last van haar voeten op het laatst, dus we besloten om toch nog maar eens op zoek te gaan naar goede wandelschoentjes voor haar.
20150722_112623.jpglarge_20150722_122624.jpglarge_20150722_123301.jpg

Na de wandeling hebben we heerlijk geluncht in het restaurant, de lucht was stralend blauw en we hebben in onze t-shirts van het zonnetje genoten. Het lijkt een beetje op wintersportweer: het is overdag vaak heel helder, strak blauwe luchten en in de zon best wel warm. Zodra de zon ondergaat, om een uur of half zes, koelt het af en gaan de winterjassen weer aan,

Na al dat wandelen hadden we wel zin in ontspanning en dus zijn we naar Waikite gereden, een soort kuuroord tussen de heuvels. Prachtige thermale bronnen en een zwembad van 35 graden. Je moest een beetje rustig aan doen vanwege de kans op oververhitting, wel een beetje moeilijk voor onze stuiterballen. We hebben genoten van de prachtige natuur en het warme water. Erg maf dat je met thermokleding en skijassen daar aankomt, en dan een uur later gewoon in je zwemkleding staat zonder dat je last hebt van de kou. Na het zwemmen toch maar een ijsje om een beetje af te koelen :-). Thuis een lekkere zelfgemaakte maaltijd gekookt en we lagen allemaal bijzonder vroeg onder de wol. Met warme voeten van de thermale baden en rode koppen van de zon.
large_20150722_151102.jpglarge_20150722_152304.jpg

--Donderdag 23 juli--
Vandaag een soort rustdagje, daar zijn we allemaal wel aan toe. 's Ochtends hebben we uitgeslapen en met zijn viertjes ontbeten. De kinderen hadden tekeningen gemaakt voor Elaine, de eigenaresse van het huis waarin we logeren. Zij is kunstenares en heeft prachtige schilderijen door het hele huis heen hangen. Ze gebruikt materiaal uit de Redwood Forest, grenzend aan de wijk waar we zitten, om een soort 3D schilderijen te maken. We vinden het erg mooi en kopen een klein schilderijtje van haar. Nog iets om mee te zeulen in de koffer ;-). Er is hier zoveel te doen en te beleven dat we graag nog een dagje willen blijven. Dit vindt Elaine gelukkig geen probleem.
We gaan Rotorua in op zoek naar wandelschoentjes voor onze benjamin. Nog geen gemakkelijke opgave, maatje 27 blijkt niet overal in voorraad te zijn. Uiteindelijk krijgt onze Jo mooie schoentjes van de Katmandu in maatje 30,5. Paar wattebolletjes in de neuzen, mooie sokken van Merino wol (Nieuw Zeelands trots) en we zijn klaar.

's Middags gaan we ze maar direct uitproberen, we maken een wandeling door het Redwood Forest, dat grenst aan ons huis. Een indrukwekkend bos, met grote palmvarens op ooghoogte en naalbomen tot wel 40 meter hoog. Wat ons opviel was dat het bos heel stil was, je zag bijna geen vogels en insecten. Af en toe kwam de felle zon tussen de bomen door en kreeg je prachtige doorkijkjes.
20150723_150007.jpg20150723_153606.jpg20150723_154131.jpg
Het was best een pittige wandeling, met eerst een half uur omhoog tot aan de boomtoppen. Af en toe moesten we Joelle een beetje enthousiasmeren, maar Mickey was niet te houden. Die heeft de hele wandeling twee keer gelopen. Toen we weer bij de auto uitkwamen was de zon alweer onder aan het gaan.

We besloten uit eten te gaan in de Pig & Whistle, een pub Engelse stijl. Jaap had een stapel spareribs genoeg voor drie personen en Mickey had een hamburger die hij uiteindelijk in vier stukken moest snijden om hem binnen te krijgen. 20150723_183444.jpg
We zaten heel gezellig aan een soort picknick tafel, Jaap en ik zaten aan de wijn en het bier en de kinderen waren aan het tekenen. Joelle heeft een verhaaltje geschreven, met enige hulp, maar ze weet bijna alle letters al. Om half negen begon een bandje te spelen. De lokale beroemdheden Neo & Agent Smith, twee grote kale kerels die optraden met behulp van een bandje. Neo of Agent Smith, ik weet niet welke het was, kon best een aardig stukje gitaar spelen en had ook een mooie stem, dus wij genoten. Het repertoire was oude rock, een beetje Crowded House, en wat meer contemporary. We wisten niet wat we zagen, Joelle ging helemaal los. In haar eentje deed ze een soort hippiedans, haar lange haren zwiepten mee en ze ging op in de muziek. Er waren allemaal mensen die naar haar keken, maar dat vond ze alleen maar mooi. Kleine showdame! Mickey viel om half 10 echt in slaap dus zijn we toch maar naar huis gegaan. Wel echt leuk om dit met onze kinderen zo mee te maken. De kinderen vielen thuis direct in slaap, wij zijn nog even opgebleven.

--Vrijdag 24 juli--
Vandaag splitsen we op : Marieke gaat met Mickey nog een keer wandelen in Redwood forest en Joelle en ik gaan met een zelf te besturen treintje een rit maken. Joelle vond het flink spannend om met mij alleen op pad te gaan, want ze zei al na 10 minuten dat ze mama miste :-) Het treintje is een half uur rijden van Rotorua en eenmaal daar aangekomen is het koud, winderig en we zien niemand. Gelukkig zit er een dame binnen, die met herhaaldelijke oproepen via een 27-mc bakkie ook een mannetje aan de andere kant van het spoor kan bereiken, want die moet het treintje omdraaien, er is namelijk maar 1 spoor. Het is best een lange rit, en Joelle heeft het na een minuut of 20 wel weer gezien. Dan maar liedjes zingen ! samen hebben we de rest van de reis flink hard gezongen, al was het maar om de kou te verdrijven. Zelf vond ik het best een aardig ritje door bossen en soms open vlakten. Best geinig ook dat je zelf kon remmen, hoewel je in principe nergens aan mocht zitten (ook een flinke safety video van te voren van 10 minuten).
20150724_115321.jpg
Mickey en Marieke hebben weer een prachtige wandeling gemaakt. Deze keer door een ander gedeelte van het bos, waar de bomen minder dicht op elkaar staan en veel meer vogels te horen zijn. Na een pittige klim omhoog is er een wijds uitzicht over Rotorua. Nu is pas goed te zien hoeveel thermale poelen er in Rotorua zijn: overal komt stoom tussen de bomen door omhoog, alles borrelt en pruttelt en in de verte spuit ook weer een geiser omhoog.
20150724_115901.jpg
Daarna terug naar het huis, waar even later ook de andere twee terugkwamen. Als verrassing hadden Jaap en Joelle bij Dunkin' Donuts een doosje donuts meegenomen.
's Middags gingen de activiteiten gewoon door. Er is hier zoveel te doen, dat we gewoon niet stil kunnen zitten. Mickey en Jaap gaan footgolf doen, dat is golfen met een voetbal. Best wel geinig en Mickey kan het goed! Joelle en Marieke doen een minigolf baantje, ook wel grappig maar zonder leuke heuveltjes en hindernisjes. Het is meer bedoeld om het putten te oefenen. 20150724_155459.jpg
Aan het eind van de middag komen we weer samen en gaan we naar de laatste activiteit van de dag. We hebben gereserveerd in een Maori Village,
een van de velen die Rotorua rijk is. Jaap en ik gaan een beetje met lood in onze schoenen, we zijn bang voor weer een tourist trap met bussen vol Chinezen. Het is wel een tourist trap, maar we hebben toch een hele leuke en interessante avond. Dit komt voornamelijk door onze gids, die het als stand up comedian in het theater ook goed zou doen. Hij heeft een perfect gevoel voor timing en zelfspot en zo wordt er wordt er de hele avond flink gelachen. Wij zijn met ongeveer 40 toeristen de 'tribe of 11 nations' en we gaan op bezoek bij de Maori Village van de Mitai familie. De enige Amerikaan in het gezelschap wordt tot Chief gebombardeerd en deze moet namens ons het woord voeren. Na een korte ontvangst in een tent gaan we naar de onthulling van de Hangi maaltijd. Dit is een traditionele maaltijd die in de grond wordt klaargemaakt. Het eten ligt de hele dag te stoven onder natte doeken, en is dus door en door gaar. 20150724_175159.jpg20150724_175338.jpg We mogen nog niet proeven, we gaan eerst naar de rivier waar de krijgers van het dorp met een kano binnenvaren. Dit is een indrukwekkend gezicht, het hout van de boot is prachtig bewerkt, de boot is verlicht door fakkels en de krijgers hebben traditionele kledij aan. Deze kledij is nogal luchtig voor de ijzige temperaturen, wat een bikkels deze kerels. Leuk ook voor de aanwezige vrouwen, want er zijn een paar mooie exemplaren bij!
Na de 'intocht' gaan we naar de tent, waar we een show gaan bekijken. Er is een Maori dorp nagebouwd en de Maori leggen het een en ander uit over hun cultuur. Het wordt ons al snel duidelijk dat er weinig over is van de echt traditionele Maori-dorpen, maar ze proberen wel op allerlei manieren de oude tradities levend te houden. De krijgers laten ons hun wapens zien en doen allerlei demonstraties. De vrouwen doen dansen met verschillende instrumenten en natuurlijk zien we de Haka, bekend van de rugbyteams uit Nieuw-Zeeland. De uitpuilende ogen en lange tongen doen wij nog vaak na de dagen erna, nog best moeilijk om dit zo indrukwekkend mogelijk te doen :-)
20150724_181707.jpg
Na de show, die ondanks het feit dat het natuurlijk best commercieel is allemaal ons toch wel een beetje onder de indruk achter laat, gaan we eten. Het is een enorme bunkerpartij en de chocoladetaart als toetje laten de kinderen zich goed smaken. Na het eten gaan we nog even het bos in met de hele groep touristen met zaklampjes en krijgen we nog wat uitleg over de lokale natuur, van onze grappige gids. Daarna koud maar voldaan naar huis.

Posted by jaapwesterbeek 04:22

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint