A Travellerspoint blog

Deel 8 - Franz Joseph Glacier

-- Maandag 3 augustus --
We rijden vandaag verder naar het zuiden, naar Franz Joseph Glacier.
Het is slecht weer, regen regen en nog eens regen. Het is een rit van twee uur, en als we aankomen liggen de bergen in nevelen gehuld.
Het motel heet "Glacier View Motel" maar daar zien we dus geen moer van. Het motel met twee slaapkamers is wel een versobering na ons luxe huis in Punakaiki maar goed dat hadden we ook wel verwacht. We krijgen van de lieve motelmevrouw uitgebreid uitleg over de omgeving en de "to do's". Daarna settelen we ons en gaan het dorpje in. We bezoeken het " West Coast Wildlife Center" waar ze de zeldzame kiwi's opvangen en proberen te laten broeden waarna ze weer uitgezet worden niet ver hier vandaan. We moeten door een dubbele deur en komen in een donkere kamer terecht. Nadat onze ogen gewend zijn aan het donker zien we dan eindelijk de kiwi, een aandoenlijk vogeltje met een heerlijk vachtje, het is net een knuffeltje. Hij is groter dan verwacht eigenlijk, zo groot als een basketbal ongeveer. Met zijn lange snaveltje prikt hij een beetje in de grond.
Hun eieren worden in het wild opgevreten door de marters, die de vroege kolonisten hierheen hadden gebracht om de konijnenplaag (ook uitheems) een halt toe te roepen. Bijna alles wat men hier heen heeft gebracht aan zoogdieren heeft de eco balans verstoord. De Nieuw Zeelanders zijn dan ook erg huiverig voor uitheemse soorten en gewassen. Na het "Wildlife Center" wat eigenlijk piepklein is verder, gaan we lekker eten bij de "King Tiger", een grappig restaurant wat Chinees aan doet maar eigenlijk een Indiaas restaurant is. We eten lekker en gaan dan terug naar het motel.

-- Dinsdag 4 augustus --
Het is ontzettend slecht weer. Heel veel regen. We besluiten om lekker een dagje te luieren in het huisje. We spelen Monopoly en relaxen. 's Middags gaan we even naar het dorpje voor wat boodschappen en we regelen de helicoptervlucht voor woensdag en een quad ride voor donderdag. We eten lekker thuis en 's avonds als het wat opklaart, spelen de kinderen nog een beetje op de trampoline. Er is een prachtige regenboog te zien en ik loop nog een rondje om wat plaatjes te schieten.
large_20150804_171554.jpglarge_20150804_170445.jpg
De kinderen lopen daarna mee naar wat Shetland ponys die ik gezien heb en we voeren en aaien ze.
large_20150804_172448.jpg
's Avonds laat is er een schitterende sterrenhemel te zien met veel vallende sterren, dat belooft morgen een mooie dag te worden.

-- Woensdag 5 augustus --
Het is stralend weer ! large_20150805_083939.jpg
Mooi dagje voor een helicoptervlucht ! Om 9.45 melden we ons en tegelijk ook een Australisch stel, die dus ook mee gaan met ons. We krijgen een veiligheidsinstructie van een Maori die in zijn korte broekje en op slippertjes zijn verhaal doet. Het lijkt wel of de Maori's totaal ongevoelig zijn voor kou, want ze lopen heel vaak in korte broek terwijl het toch echt maar een graad of 8 is. Wij hebben dan ook skikleding aan met thermisch ondergoed :-). In de helictopter krijgen we een soort oordoppen op en een riem aan, en we vertrekken ! Het is prachtig om over de velden en door de bergen te vliegen en al gauw zijn we bij de Gletscher Franz Joseph. Het mooie blauwe ijs kun je goed zien vanuit de lucht.large_20150805_091846.jpglarge_20150805_091853.jpglarge_20150805_092448.jpg
Daarna vliegen we vlak over de bergen heen en komen bij Fox Gletscher. Daar stoppen we op een vlakte bovenop een berg en mogen er even uit. large_20150805_092902.jpglarge_20150805_093050.jpg
Veel maagdelijke sneeuw en blauw ijs. Echt geweldig. Daarna vliegen we terug en eenmaal uitgestapt kunnen we het maar nauwelijks bevatten. Echt heel erg gaaf. Omdat het nog steeds prachtig weer is besluiten we een wandeling te gaan maken. We nemen een Franse lifter mee in de auto en stoppen daarna bij Lake Matheson. Dit meer staat bekend om zijn prachtig reflectie van Mount Cook. We wandelen op ons gemakje om het meer heen en stoppen her en der. large_20150805_122727.jpglarge_20150805_120603.jpglarge_20150805_123558.jpglarge_20150805_124243.jpg
De kinderen vinden het heerlijk. Eenmaal rond het meer gelopen in ongeveer 1,5 uur lunchen we in een mooi restaurant bij het meer met prachtig uitzicht. Daarna gaan we terug. We eten weer bij de King Tiger en ik kijk een stukje van "Enter the Dragon" van Bruce Lee die daar op tv wordt getoond, een classic. Daarna lekker naar huis en Marieke en ik doen nog wat spelletjes en wijntjes terwijl de kinderen slapen. Wat een dag !

-- Donderdag 6 augustus --
Het is weer prachtig weer. Hoewel er regen was voorspeld, dus dat is een meevaller. Rond 9.45 melden we ons bij de quad bikes. Ik ga op een quad en Marieke en de kinderen gaan in een buggy. Ik moet een stukje oefenen op een baantje afgezet met autobanden, en daarna mogen we gaan rijden. Er rijdt een gids voor ons uit (niet erg snel, hier in Nieuw Zeeland moet alles veilig) en de buggy wordt bestuurd door een gezellige forse dame die het ook te langzaam vindt gaan :-)
Het is ondanks het tempo wel heel erg gaaf en de kinderen gillen van plezier. We rijden door de rivier heen, door enorme modderpoelen en door het bos. Over bergen keien en over strandjes. Erg mooi en cool. Best zwaar om de quad goed onder controle on te houden, ik krijg er flink kramp van in mijn handen. Marieke mag ook een stukje op de quad, maar ze vond het wel spannend en wilde na korte tijd toch liever weer in de buggy. Daarna heeft Mickey het laatste stuk achterop bij mij op de quad gezeten, hij vond het spannend maar kapot gaaf.
large_20150806_113103.jpg
We zijn ruim anderhalf uur onderweg geweest. Gelukkig hadden we regenpakken en laarzen gekregen want het was flink modderig. We gingen zelfs door zulk diep water heen dat onze laarzen tot de helft onder water kwamen ! Eenmaal terug worden we schoongespoeld met een tuinslang. We zijn flink door elkaar geschud maar het was toch weer een toffe ervaring, vooral Mickey vond het geweldig.
Omdat het zo prachtig weer is willen we eigenlijk nog een wandeling maken, maar Mickey voelt zich niet zo lekker. We rijden naar Okarito, een "off the map" plaatsje wat ons is aangeraden door de quad gids. Het is er inderdaad prachtig. Er zijn veel kiwi's in het bos rondom Okarito want er staan veel bordjes : "Kiwi live here, no dogs allowed". Honden schijnen kiwi's nogal snel dood te maken. Er staan langs de weg ook veel martervallen, waar een eitje en een flinke klem in zitten ( geen marters).
Bij Okarito wandelen we even over het strand, maar de kustlijn is zo smal en de vloed zo heftig dat we niet echt ver durven te lopen door het gevaar dat we niet meer terug kunnen komen bij de auto. Er zijn ook veel zandvliegen die hinderlijk steken.
large_20150806_134922.jpglarge_20150806_134928.jpglarge_20150806_134932.jpg
Mickey voelt zich nog steeds niet lekker, en Joelle begint nu ook te klagen. We rijden dus terug naar huis en spelen daar nog een spelletje monopoly en eten een zelfgemaakte maaltijd. Zelf voel ik me ook niet zo geweldig, ik hoop maar niet dat we ziek worden....

Posted by jaapwesterbeek 02:13

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint